След няколкогодишно забавяне депутатите най-накрая приеха промени в Закона за движение по пътищата, които слагат край на порочен кръг, изтормозил много шофьори. Така, след като законът бъде обнародван, собственик, който е прехвърлил автомобила си до 27 декември 2017 г., но купувачът не е регистрирал колата в законоустановения срок, ще може да подаде копие на документа за продажба в Пътната полиция до края на 2023 г. и да го отпише от свое име.

Причината за тази наглед неособено интересна поправка се крие във факта, че преди промяната на правилата през 2017 година имаше много недобросъвестни купувачи, които не регистрираха придобито превозно средство и то продължаваше да се води като собственост на продавача. 

Сега след подаване на документа регистрацията на пътното превозно средство ще се прекратява служебно, а в автоматизираната информационна система от отдел „Пътна полиция“ ще се вписват данни за купувача, номер и дата на документа за прехвърляне на собствеността.

Пътните власти ще издават удостоверение, в което ще се съдържа информация за датата на прехвърлянето и датата на служебното прекратяване на регистрацията.

Разпоредбите ще се прилагат и когато собствеността на автомобила е прехвърлена на лице, което не е български гражданин, или договорът е сключен извън територията на България.